18 Aralık 2014 Perşembe

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı




Bu haftasonu Gelibolu'ya düzenlediğim ikinci gezimdi. İlk gezimden önce Buket Uzuner'in kitabı Uzun Beyaz Bulut Gelibolu'yu okuyarak gitmiştim. Okuduğum iyi romanların etkisinde kalırım, kitabı kapadığım an kahramanlar ölmez benim için. 
Bazı kahramanlar hiç ölmez, biliyorsunuz değil mi?!

Günler kısa, gezilecek yer çok. Bu nedenle 2. kez uğramak istediğim durakları haritada belirledim. Fotoğraflayamadığım, işaretleyemediğim daha pek çok yeri geçerken görebiliyorsunuz. Elbette bu kadarcık bir gezi ile Çanakkale bitmez ama maalesef günler yetmez bu tarihi gezmeye. 

Taa taaaam işte haritam!



Bigalı Köyü Atatürk Evi Müzesi

Giriş ücreti: Öğrenci 1 TL, Tam 2 TL.



İnsanın tüyleri ürperiyor gezerken, gözleri doluyor okurken...


Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi


11 canlandırma odasından ikisinde, üç boyutlu gösterim yapılıyor. "Harbe Giriş" adlı birinci salonda, Osmanlı Devleti'nin savaşa giriş nedenleri anlatılıyor. "Nusrat Mayın Gemisi" adlı ikinci salonda, deniz savaşlarında Nusrat'ın boğaza döşediği mayınlarla savaşın kaderini değiştirmesine yer veriliyor. "İtilaf devletlerinin Muharebe Planları" adlı üçüncü salonda ise, İngiliz Ocean gemisinin Türk tabyalarına top atışları üç boyutlu olarak izlenirken, top atışlarının yarattığı sarsıntı ziyaretçilere mekanik sistemde birebir yansıtılıyor. Ben ilk üç salondaki gösterimlerden bahsettim. Her gösterimin saatleri var ve 1-1,5 saat gibi bir zaman alıyor. O nedenle gitmeden önce mutlaka saatlerini öğrenip gezinizi ona göre planlamanızı tavsiye ederim. Müze girişi 3 TL, Filmlere giriş ile birlikte 13 TL. 





Bizim gezerken üşüdüğümüz tepelerde; aç, susuz savaş yaptıklarını düşünmek insanı kahrediyor. Çok fazla yazı yazamayacağım bu postta, ne yazsam siliyor, söylediğim her şey az geliyor.  O nedenle fotoğraflayabildiğim kadarıyla işaret edeceğim ve mutlaka en kısa sürede gidin diyeceğim!



Anzak Koyu





Şehitler Abidesi







Seyit Onbaşı Anıtı

Rumeli Mecidiye Tabyası'nın doğusunda yol kenarında bulunmaktadır. 1992 yılında yapılmış olan bu heykelde İtilaf donanmasına kahramanca karşı koyan bütün Mehmetçikler simgelenmiştir.




Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale şehitleri'ne atfedilen şiirinin ilk mısraları:

Şu boğaz harbi nedir, var mı ki dünyada eşi
En kesif orduların, yükleniyor dördü beşi
Tepeden yol bularak geçmek için Marmara'ya
Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder